Jdi na obsah Jdi na menu
 


Harry Potter a ohnivý pohár

11. 10. 2015

f6c5dc175b_70353276_o2.jpg

Harry Potter poté, co se dostane od svých neoblíbených příbuzných Dursleyových, tráví prázdniny s rodinou Weasleyových a se svou nejlepší kamarádkou Hermionou Grangerovou, se kterými se vydává na finále mistrovství světa ve famfrpálu. Po napínavém zápase, který nakonec vyhraje Irsko, na mudlovský kemp, kde je Harry s Hermionou a Weasleyovými ubytovaný, zaútočí Smrtijedi, přívrženci lorda Voldemorta. Navíc někdo poblíž Harryho s Ronem a Hermionou vyčaruje na oblohu Harryho vlastní hůlkou znamení zla, Voldemortův znak.

Po návratu do Bradavic Brumbál představí žákům nového učitele obrany proti černé magii, Alastora „Pošuka“ Moodyho, bývalého bystrozora, a oznámí, že se bude konat Turnaj tří kouzelnických škol, na který přijedou do Bradavic studenti z dalších kouzelnických škol, Kruvalu aKrásnohůlek. Ohnivý pohár, který vybírá účastníky, pošle do turnaje Viktora Kruma za Kruval, Fleur Delacourovou za Krásnohůlky a Cedrika Diggoryho za Bradavice. Navíc však pohár vybere Harryho, i když ten se sám nepřihlásil. Ani nemohl, protože ještě nedosáhl 17 let.

Harry absolvuje během turnaje tří kouzelnických škol tři úkoly. V prvním úkolu, kde mají drakovi sebrat zlaté vejce, vyhraje společně s Viktorem Krumem. Po druhém úkolu, ve kterém má osvobodit svého kamaráda Rona od jezerních lidí, žijících na dně jezera poblíž školy, se dělí s Cedrikem o první místo. Třetím úkolem je projít bludištěm s nástrahami a jako první dosáhnout Ohnivého poháru. Cedrik s Harrym vyrazí do bludiště jako první a téměř stejně rychle projdou bludištěm k poháru. Po vzájemné výpomoci se dohodnou, že se ho dotknou najednou, aby vyhráli oba. Pohár je však přenášedlo a přenese je na hřbitov kouzelnické vesničky Malý Visánek (bydliště Voldemortova otce) k Voldemortovi a Červíčkovi, který zavraždí Cedrika a pomůže Voldemortovi nabýt lidské tělo. Potom chce zabít také Harryho, to se mu však díky neobvyklému spojení jejich hůlek nepovede a Harry se pomocí přenášedla dostává zpět do Bradavic. Tam spolu s Brumbálem objeví, že profesor Moody je ve skutečnosti mnoholičným lektvarem přeměněný Barty Skrk ml., který přemohl opravdového Moodyho, dostal Harryho do turnaje a celou dobu se mu snažil zajistit výhru, aby byl na konci Voldemortem využit a zavražděn.